Hakkımızda
Margeht Biyoteknoloji Patent Effect 2021 raporuna göre Türkiye’deki Biyoteknoloji Start-up ları arasında patent başvurusu açısından ilk 8. sırada yer almaktadır.
Margeht Biyoteknoloji 3 Ocak 2018 tarihinde akademisyen şirketi olarak Çanakkale Teknopark’ta kurulmuştur. Bitki doku kültürü çalışmalarının yürütüldüğü donanımlı bir laboratuvara sahiptir. Çanakkale Kepez Beldesi’nde bulunan tam donanımlı Margeht Biyoteknoloji organ, doku ve hücre kültürü laboratuvarında bir Dr. ziraat mühendisi, bir Dr. biyolog, ve bir ziraat mühendisi çalışanı ile rejenerasyon ve besi ortamı protokol çalışmalarının yanı sıra doku kültürü yöntemlerine entegre cihaz ve yöntem geliştirilmektedir.
Ülkemizdeki doku kültürü çalışmalarına öncülük etmektedir. Margeht Biyoteknoloji 2 TÜBİTAK Projesi tamamlamış, hali hazırda 1 KOSGEB Ar-Ge Ür-Ge ve İnovasyon projesi yürütmektedir. Akıllı tarım, bilgisayar modelleme ve analizleri, otomasyon ve IoT projeleri üzerine fonlar almaktadır. Ayrıca iki de tescilli patenti bulunur.
Margeht Biyoteknoloji San ve Tic Ltd Şti Marmara Araştırma Geliştime isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Margeht, Latince Mar (Deniz) ve Almanca Geht (erişmek) kelimelerinin birleşmesiyle Marmara Denizi’nin kıyısından tüm dünyaya erişmeyi amaçlamaktadır. H ve T ise Merhum Prof.Dr. Hakan TURHAN baş harfleridir. Hakan TURHAN ülkemizin ilk doku kültürü araştırıcılarındandır. University Reading’te aldığı tarımsal biyoteknoloji alanında doktora derecesi sonrası Namık Kemal Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevlerini yapmıştır. Margeht Biyoteknoloji merhum Hakan TURHAN’ın asistan öğrencisi tarafından kurulmuştur.
Bitki doku kültürü yöntemleri, doku ve organ rejenerasyonları, somatik embriyogenesis, hücre süspansiyon kültürleri, tıbbi, aromatik ve ilaç bitkilerinin etken maddelerinin yoğun şekilde üretimi ile ilgili denemeler ve yetiştirme ve akklimatizayon odaları üzerine çalışılırken Margeht Biyoteknoloji’den destek alabilirsiniz.
Tescilli Patent
Bitki Çoğaltım
Bitki Türü
Tamamlanan Proje
Laboratuvarımızda çoğaltımı gerçekleşen bazı bitki türlerinin fotoğraflarına aşağıda ulaşabilirsiniz.
Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
+90 (286) 501 60 86
Avusturyalı Botanikçi Gottlieb Haberlandt (1854-1945) doku kültürü yöntemiyle bilimsel olarak ilk çalışan kişidir. Toshio Murashige ve Folke K. Skoog ise 1962 yılında geliştirdikleri besi ortam içeriğiyle bu alana çok önemli katkı sağlamıştır.
Doku kültürü için steril (temiz) koşullar oluşturmak gerekir. Önce besi ortamı hazırlanıp sterilize edilir, bitkiler sterilize edilip besi ortamına yerleştirilir. Sonra da bitkiler uygun şartlarda gelişmeye bırakır.
Bu amaçla farklı sterilizasyon yöntemleri uygulanır. Doku kültürü yöntemleri için en genel kullanılan sterilizasyon yöntemleri; basınçlı sterilizasyon (otoklav), kimyasal (etanol, sodyum hipoklorit vb), ışınla (UV, gama) ve hava sterilizasyonudur (hepafiltrasyon, steril kabin)
Doku kültürü hobi amaçlı evde, iş yerinde de uygulanır. İlk önemli konu gözle görünmeyen mikroorganizmaların kontrolüdür Bitkiler için hazırlanan besi ortamlarının bakteri ve mantar sporları için de uygun ortamlar olduğunu unutmamak gerekir.
Ev için hobi kitleri bulunur. Otoklav amaçlı düdüklü tencere, steril kabin için glove-box’da kullanılabilir.
Sürgün ucu (meristem) kültürü en yaygın doku kültürü yöntemidir. Kallus, süspansiyon, anter, ovül kültürü vb yöntemler örnek verilebilir.
Tarımda başlangıç materyali çok önemlidir. Kalitesiz ya da uygun olmayan tohumluk mahsülün niteliğine ve niceliğine zarar verir. Doku kültürü vejetatif çoğaltım yöntemleri içerinde en güvenilir yöntemdir.
Tohumluk materyalin çoğaltılması dışında bitki ıslahı, ilaç hammaddeleri üretimi, bitki örneklerinin ex-situ şartlarda korunması için kullanılan doku kültürü yöntemleri bulunur.
Bu sorunun çok geniş bir skalası bulunur. Çoğaltılacak bitki türüne, hedeflenen bitki sayısı, tercih edilen cihaz markaları ve ortam şartlarına göre 20 bin TL’den 20 milyon TL’ye kadar yatırım ihtiyacı doğabilir.
Ticari olarak fidan satışı yapacak iseniz saf su cihazı, steril kabin, otoklav, buzdolabı, pH metre, manyetik karıştırıcılı ısıtıcı, stereo mikroskop, etüv, hassas terazi, alev lambası, pipet, yetiştirme kapları ve diğer laboratuvar malzemeleri bulunmalıdır. Kendinize kadar üretim yapmayı tercih ederseniz mutfak malzemeleri ile de yapabilirsiniz.